Recept | Kalkulačka surovin | |
Čokoládové dukátky s bílou a tmavou náplníNa cca 60 kousků:● 180 g hladké mouky ● 1 prášek do pečivá ● 140 g hery ● 2 žloutky ● 70 g moučkového cukru ● 2 lžíce kakaa ● 130 g nasekaných ořechů Na náplň:● 100 g bílé čokolády ● 100 g hořké čokolády ● 30 g másla ● 4 lžíce smetany 1. Dejte přednost tmavému kakau holandského typu, těsto bude mít sytější barvu. 2. Každý kousek obalte v sekaných oříšcích. Dobře je přitiskněte, aby neopadávaly. 3. Do středu každého koláčku vyhlubte obráceným koncem vařečky důlek. 4. Pomocí kávové lžičky naplňte každý koláček čokoládovou náplní. Díky přidanému máslu a smetaně bude mít čokoláda příjemnou konzistenci. PŘÍPRAVA:1. Na vál prosejte mouku s práškem do pečivá, dále přidejte kakao, 50 g ořechů, 2 žloutky a pokrájené máslo pokojové teploty a vypracujte těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte uležet v lednici alespoň hodinu, ale můžete počkat i do druhého dne. 2. Z těsta vytvarujte dva válečky a každý nakrájejte asi na 30 stejně velkých dílků. Každý kousek rukama zakulaťte a obalte ve zbylých sekaných oříšcích. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Kuličky vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem a každou zploštěte a druhým koncem vařečky udělejte v každém kousku prohlubeň. Konec vařečky namočte do hladké mouky, aby se těsto nelepilo. Koláčky pečte ve vyhřáté troubě přibližně 15 minut. 3. Bílou čokoládu nalámejte a dejte do kas-trůlku, přidejte 15 g másla a 2 lžíce smetany a za stálého míchání čokládu rozpusťte ve vodní lázni. Polovinu koláčků naplňte bílou náplní, stejným způsobem připravte i hořkou čokoládu a naplňte ostatní koláčky. Nejlépe chutnají až za pár dní, když se trochu proleží. |